Alla inlägg den 28 augusti 2013

Av Emilia - 28 augusti 2013 07:33

Nu har jag och Emma redan tillbringat våra 4 dagar i LA, och imorgonkväll flyger vi vidare till Nya Zeeland!
Iallafall så har vi haft ett par riktigt fina dagar här på västkusten och är mycket nöjda med vår vistelse i USA.
Dagarna i Los Angeles har varit händelserika, impulsiva och vi har träffat mycket roliga människor. Ska försöka ta allt från början..

I söndags hade vi en riktigt mysig dag. Vi startade dagen med en löprunda, och det var så sjukt skönt att äntligen komma igång med lite träning! Vi sprang längs Venice Beach strand ända bort till Santa Monica Beach! Det var varmt ute, men vi hade ett superbra tempo och bra musik i öronen (väldigt social löprunda när båda har hörlurarna i). Vi sprang vidare till Santa Monica Pier, och där vände vi sedan och sprang tillbaka till vårt hostel. Rundan var runt 6 km och blev en bra start på morgonen. Frukosten blev lunchen som vi köpt dagen innan men av någon konstig anledning inte ätit. 
Efter att vi båda duschat gav vi oss sedan ut för att strosa runt i affärerna på Venice Beach strandpromenad. Det var något molningt ute, men det var fullt ös på både stranden och strandpromenaden ändå. Vi gick längs hela vägen vi sprungit tidigare under morgonen, förbi Muscle Beach och fortsatte sedan ut på Santa Monica Pier. Supermysigt! Piren var full med härliga människor, karuseller och god mat. Vi köpte oss varsitt taco shell i en Taco Bell take-out och satte oss på en bänk och njöt av den fina utsikten över havet. Vi tog många fina kort, bland annat på "Bubba Gump Shrimp Company" som är känt från filmen "Forrest Gump" (inte Gumb, Jakob). Efter några timmar gick vi tillbaka till strandpromenaden, solen tittade fram, folk som uppträdde och spelade musik på gatorna och vi hade en trevlig promenad tillbaka till hostellet.
När vi sedan gick ut för att äta på kvällen valde vi en mysig liten restaurang som serverade glutenfria sandwhiches. När vi satte oss för att äta började två australienska killar och en kanadensisk tjej småprata med oss. Den ena australienaren hade druckit aningen för mycket och välte ner en gasollampa mitt i restaurangen. Han och den kanadensiska tjejen lämnade restaurangen, medan den andre av killarna satt kvar och pratade om Australien och vad vi borde göra och se när vi anländer dit i oktober. Killen var trevlig och vi tog sällskap från restaurangen längs strandpromenaden. Vi hörde musik nerifrån stranden och styrde stegen dit, även om det var becksvart ute. När vi kom fram kände vi snabbt en stark marijuana-lukt och insåg att människorna på stranden var höga som hus allihopa. Vi styrde våra steg tillbaka mot strandpromenaden, och stannade till vid en offentlig toalett. En blind man kom gåendes med en hund och behövde lite hjälp med guidningen till toaletterna. När han närmar sig toabåsen ropar Emma "Se upp för väggen!". Hjälpsam som hon försökte vara blev det mest bara dålig humor av det hela (den blinde mannen klarade sig bra för övrigt och gick inte in i väggen).
Vi fortsatte upp mot Windward avenue och en större väg som korsar den när vi plötsligt ser en massa ambulanser. Det visade sig att en kvinna några minuter tidigare hade blivit påkörd av en bil och mycket folk hade samlats runt olyckan. Kvinnan var i chock men verkade vara relativt okej. Vi fortsatte bortåt gatan när en kille på andra sidan vägen frågade vad som hade hänt och om vi hade sett olyckan. Det slutade med att vi stod och pratade med honom och hans kompis. De var både skulpturörer och vi gick in för att kolla in deras jobbstudio och hälsa på hunden som snällt vandrade runt inne i studion. Vi stod länge och snackade med dessa killar, som var i 40-årsåldern, och kom in på ämnet surfing då de hade ett flertal surfinbrädor ståendes längs väggen. Den enda av dem, Patrick, lovade att han nästa dag kunde visa mig och Emma hur man surfar.
Vi sa hejdå till australienaren, gick tillbaka till rummet, tog varsitt glas vin (likt McGyver lyckades jag öppna flaskan med en skruvmejsel), och gick sedan och la oss.
Följande dag åt vi frukost som vi tillagade själva i det allmäna köket på hostellet. Vi hade handlat med oss matprodukter för att kunna spara in på lite pengar, det är dyrt att äta ute varje dag. Så denna morgon blev det ägg, bacon och bönor vilket vi tillagade kanonbra! Sedan gick vi tillbaka till Patrick & Jerry's skulpturstudio för att möta upp Patrick inför surfingen. På dörren fanns en lapp till oss där han förklarat att han tyvärr fått förhinder men att vi kunde komma tillbaka på eftermiddagen. Jag och Emma styrde då istället stegen mot stranden och spenderade många timmar i den gassande hettan, vilket var underbart! Runt 15-tiden gick vi till affären och köpte sallad som vi sedan åt på vårt rum. Vi gick sedan och kollade lite längs strandpromenaden och efter det tillbaka till skulpturstudion. Patrick var där men hade fått jobb att göra, så han gav oss en surfbräda och sa att vi kunde gå ner och testa, så lovade han att följa med oss på onsdag och surfa. Vi frågade efter instruktioner, då varken jag eller Emma surfat förut. Han sa "Äh, bara paddla och ha kul", så det var vad vi gjorde. Vågorna var inte så stora, så vi paddlade mest, lärde oss hålla balansen på brädan och försökte ställa oss upp i de små vågor som visade sig. Väldigt roligt hade vi, men insåg snart att det tar nog mer än bara några timmar att lära sig surfa och att det kan vara bra att ha en instruktör med sig. 
På kvällen åt vi grekisk mat på en närliggande restaurang och gick sedan till vårt hostel. Vi pratade med personalen i receptionen och frågade efter bra sighseeing-turer i Los Angeles. Det slutade med att vi bokade en riktigt bra tur på 10 timmar som vi skulle tillbringa nästa dag med att uppleva. Sedan gick vi till vårt rum, slappade och kollade på tv (det suger att inte vara 21 när man är i USA).

Idag vaknade vi båda tidigt och steg upp och gjorde frukost. Sightseeingbussen hämtade oss vid 8.30-tiden och körde oss sedan till Amazing LA Tours kontor där vi fick "checka in" och vänta en timme tills turen skulle ta sin början. Så länge gick Emma och jag och köpte kaffe och grön juice (juice med persilja, spenat, apelsin, äpple och lime. Väldigt spännande, men avråder er från att göra detta hemma).
Turen tog sedan start och vi spenderade sedan de 3 första timmarna med att besöka Rodeo Drive, Walk of Fame (igen) och Hollywood Hills. Vår guide körde också runt oss i Beverly Hills och visade oss kändisars hus/lägenheter, ställen där kändisar dött (t.ex Michael Jackson och Whitney Houston), vart Lindsay Lohan blivit arresterad för rattfylla, vart Charlie Sheen gick i High School m.m Guiden var sjukt duktig och intressant att lyssna på. Han hade så mycket att berätta att det fanns knappt tid för honom att andas mellan all intressant fakta. Han släppte sedan av oss vid Universal Studios där jag och Emma skulle tillbringa ytterliggare 7 timmar!

Vi började vårt parkbesök med en Studio Tour! Bussen körde runt bland de olika inspelningsstudiorna och filminspelningsplatserna. Vi såg bland annat vart Desperate Houswifes, King Kong, Hajen, många kända Västern-filmer, Jurassic Park och många fler kända filmer/serier spelats in. Det var så himla häftigt att se allt detta och vi var mycket imponerade! Vi fortsatte dagen med att se en häftig vattenshow "Water World" där stuntmännen och specialeffekterna var helt fantastiska. Vi såg även en kortfilm med Shrek i 4D. Gick även till showen "Special Effects Stage" där vi fick veta allt om hur specieleffekterna i filmer görs och hur detta har förändrats sedan de första Hollywood-filmerna spelats in. Väldigt intressant och vi skrattade hur mycket som helst! Efter showen tog vi lite kort med Vin Diesel (vaxfigur) och med en knasig mexikanare (?) som ville ta kort med mig och Emma då han "tyckte att vi var fantastiskt vackra tjejer". Vi hann också med att gå igenom "The house of Horror" vilket påminner mycket om spökhuset på Liseberg, fast mycket läskigare. Sedan gick vi till de riktigt coola grejerna, Transformers 3D The Ride och The MummyRide. Kan ha varit bland det coolaste jag upplevt (Jakob, du hade äääälskat det). Transformers 3D The ride var en sjukt cool berg- och dalbana med specieleffekter som är svårslagna. Man satt som i en vagn och åkte runt och slogs med Transformers-robotar och allt var så fruktansvärt verkligt, då vagnen flög fram längs gatorna, vi föll ner från stup och kraschade i vägar. Helt klart värt 50 minuters väntetid! Sedan hade vi tur och var de sista som fick följa med på The Mummy the Ride, som också var en sjukt häftig 3D-upplevelse med verkliga specialeffekter och spänning!
Dagen gick fort, och det var dags för oss att hämtas upp av sightseeingbussen som tog oss tillbaka till hotellet. Väl tillbaka på Windward Avenue gick vi och åt kinamat (superstora portioner som även blir morgondagens lunch då det blev en hel del över) och nu sitter vi på vårt rum, redo för att sova vår sista natt i staterna. Förutom att vi bränt oss ordentligt (ja mamma, jag ska bli bättre på att använda solkräm) och att jag har fått en lustig smäll på revbenet (som förövrigt sticker ut) så är vi mer än nöjda med vår dag. 
Imorgon ska vi chilla på stranden, kanske surfa (om mitt revben mirakulöst slutar göra ont under natten) och köpa varma kläder till vår Nya Zeeland-vistelse som vi beger oss mot imorgonkväll!
Sov gott ni därhemma, här har ni alla en härligt bildbomb från de senaste dagarna:                                                               

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards