Alla inlägg den 26 september 2013

Av Emilia - 26 september 2013 10:31

En vecka har gått sedan jag senast bloggade och minnet börjar blekna. Tur att jag har Emma (som faktiskt skriver dagbok och därför minns allt vi gör) som påminner mig om vad vi gjort. Vi har hunnit förflytta oss många mil på en vecka och jag ska försöka få med som mycket som möjligt av våra senaste äventyr.
I fredags åkte vi till Milford Sound, som är klassat som ett av världens 8 underverk. Resan tog hela dagen, och vi hann se mycket vackert denna dag. På vägen dit gjorde vi flera stopp och tog många bilder. Alla japaner på vår buss (de var många) hade två kameror var och knäppte bilder på allt de såg, berg som småsten. Tyvärr var vädret ganska dåligt denna dag, molnen var många och dimman var tät. Vi kom fram till båtterminalen och gav oss ut på en två timmars båttur ut bland de vackra fjordarna som är Milford Sound. Tusentals vattenfall trängde sig fram bland den täta växtligheten, vilket endast händer när det regnar ute. Tydligen är de regniga dagarna de vackraste, men jag och Emma hade föredragit den klarblåa himlen så man hade fått se de vackra vyerna utan en massa tunga moln. Vi fick ändå se pingviner (5% chans att se dessa) och sälar (95% chans att se dem) på vår båttur, innan den 2 timmars långa båtturen var över och det var dags att hoppa på bussen tillbaka till Queenstown.
På kvällen gav vi oss ut med vårt härliga gäng, trots att vi alla var hur trötta som helst. Vi dansade oss igenom natten och kom i säng sent och dagen efter var vi som zoombies. Lördagen hade en hel del aktiviteter att erbjuda. Vi var ett gäng som tog gondol upp till den fantastiska utkiksplatsen över Queenstown. Vi köpte fika och njöt av utsikten och insåg att livet är bra fint ändå. Efter detta var det dags för oss att kriga oss fram med rodel genom galna banor i hög hastighet. Skratten var många (blåmärkena lyckligtvis inte lika många) och tiden flög förbi. Vi tog gondolen ner, gick till vårt rum och stylade våra tröjor inför kvällen. Ett full moon-party väntade och alla skulle ha likadana tröjor på sig, men stylingen av tröjorna var frivillig. Jag, Emma och Hannah klippte fransar på våra tröjor och med hjälp av vår rumskompis Jenny blev de riktigt snygga. Stylingen av tröjorna kunde göra att man vann fria drinkar för kvällen (vi var sena, missade hela tävlingen), men det stora priset för kvällen var en resa till Thailand, som gjordes genom en lottdragning (vi vann inte denna heller). Så kvällen i sig var inte allt för mycket att hurra över och jag och Emma gick och la oss relativit "tidigt" för en gångs skull (klockan 3). Dagen efter sov vi till klockan 14, konstigt nog inte utvilade ändå. Jag drog på mig den fetaste förkylningen man kan tänka sig (den sitter fortfarande i och vägrar att försvinna) och huvudaktiviteten för denna dag blev en promenad längs sjön och ytterligare en härlig hamburgare från Fergburger. På kvällen gick vi till vår resegrupps vandrarhem och kollade på film. Det blev en slö sista dag i Queenstown, vilket var välbehövligt då denna stad hade brutit ner oss alla. 
I måndags blev det tidig utcheckning och vi började vår resa till Christchurch. Bussresan var lång, men vi gjorde många stopp på vackra platser, då vi bland annat såg Mount Cook som är Nya Zeelands högsta berg. Detta landet och dess otroligt vackra landskap slutar aldrig att imponera. Foton gör inte naturen rättvisa, det är 100 gånger vackrare i verkligeheten. Minst. Vi anlände till Christchurch på eftermiddagen och himlen var grå. För några år sedan drabbades Christchurch av en kraftig jordbävning och många människor miste livet. Mellan 13000-14000 efterskalv har drabbat staden sedan dess och många människor har flyttat från staden. Folket som bor här  försöker hela tiden återbygga staden, men det kommer ta många år innan den får tillbaka sin forna glans.
Vi checkade in och gick sedan till köpcentret i staden som är byggt av containrar. Sjukt häftigt och det skadade inte att de hade gratis wifi här (som är superdyrt överallt i vanliga fall).  Jag, Emma och Andrew gick till Pak n' Save och bestämde oss för att inhandla mat tillsammans och göra en gemensam sista måltid. Stekt ris och kyckling blev en bra kvällsmat denna sista kvällen med gänget. Många stannade i Christchurch då de flög vidare härifrån till olika delar av världen. Jag, Emma och 3 till från vår grupp åkte vidare nästa morgon.
I tisdags lämnade vi Christchurch och åkte vidare mot kuststaden Kaikoura, som också var vårt sista stopp på sydön. Vi checkade in på "The Lazy Shag" (ja, hur tänkte de där?) och begav oss ut på en lång promenad för att komma till sälkolonin där många (ofta hundratals) sälar vilar bland klipporna, medan turister försöker komma så nära som möjligt för att ta bra kort. Vandringen var lång och vi var trötta, men det var allt värt det när vi fick se alla dessa vackra djur som samlat sig för att slöa vid klipporna. Sälar är otroligt vackra och mysiga djur, större än förväntat var de också. Man kunde komma riktigt nära dem och ta bra bilder.
På kvällen köpte jag, Emma, Sergio, Simon och Fiona kinamat och kollade på många olika filmer innan vi gick och la oss.
På onsdagen bar det av till Picton, därifrån tog vi båten tillbaka till nordön och Wellington. Färden var hemsk på grund av den starka vinden och många passagerare spydde hejvilt över båten (äckligt, men sant). Jag och Emma hade tur och blev inte sjösjuka utan kunde äta vårt godis och kolla på film utan problem, och sedan sova gott resten av färden. På kvällen anlände vi till Wellington och vädret var lika hemskt som sist, vindigt och kallt. Vår grupp (det som är kvar av den) gick och åt indisk mat och hade en trevlig kväll.
Idag vaknade vi utvilade efter många timmars sömn och dagen har varit lugn. Skypade med Jakob (som jag längtar efter dig!) och sedan tog vi en lång promenad i det underbara vädret. Klarblå himmel och strålande sol gjorde dagen mycket bra och vi begav oss till Te Papa Museum, Nya Zeelands nationalmuseum. Vi hade ett par intressanta timmar, men rastlösa som vi är så tillbringade vi bara 2,5 timmar på det 7 vånings höga museet. Istället gick vi till vandrarhemmet och käkade middag. Efter det har vi bara tagit en promenad och nu sitter vi i våra våningsängar och chillar. Imorgon ska vi vandra runt i Wellington och se lite fina vyer (om vädret tillåter), och i övermorgon åker vi vidare tillbaka till Taupo. Kan inte fatta att vi bara har 8 nätter kvar på Nya Zeeland. Tiden flyger verkligen förbi. Hoppas allt är bra med er därhemma! Här kommer bilder från den senaste veckans äventyr:
                         

Ovido - Quiz & Flashcards